ЖОРЖ СОПАДЖИЕВ „Ретроспекция“ от 06.12. до 28.12

posted in: Uncategorized | 0

откриване  на 06 /сряда/ от 18.30ч.
Роден на 11.09.1963 г. в гр. Пловдив. През 1982 г. завършва Национална Художествена Гимназия за изящни изкуства „Цанко Лавренов“ в Пловдив. Внук и възпитаник на големият български живописец Паскал Стружев. Занимава се основно с рисуване и живопис. По-късно експериментира с пластични пана от емайл и изпълнява художествена мозайка. В този период през 80-те години реализира два успешни проекта с живопис и пластика в Пловдив, България.

След 1985 г. работи с емайл и създава художествена мозайка, като участва в изпълнението на монументална мозайка по проект на художника Борис Димовски в гр. Хасково. В периода 1990 – 1993 г. работи рисунка и живопис в Saint Johns и Montreal, Канада. През 2001 г. участва в изработването на скулптурни фигури „Ангели“ – сценография по постановката на Мариус Куркински „Изкуството на комедията“ от Едуардо де Филипо.

2012г. – Награда за автор, Н-Форма, живопис и пластика, ДПХ, Пловдив, България.
2014г. – Монументална мозайка, „Окото на Бог“, Православен храм „Преображение Господне“, Поморие, България.
2015г. – Монументална мозайка, посветена на големият български композитор Асен Диамандиев, Пловдив, България.

Жорж Сопаджиев работи в областта на живописта, стенопистта, инсталацията, пластиката, монументалната мозайка, пърформанса и фотографията. Реализирал е над тридесет самостоятелни изложби. Негови творби са притежание на галерии и частни колекции в България, Сърбия, Германия, Италия, Франция, Швейцария, Турция, Канада и САЩ. Член е на Дружеството на Пловдивските художници и Съюзът на Българските художници. Работи и живее в гр. Пловдив, България.