ИВАН ДОДОВ

posted in: Uncategorized | 0

„БЪЛГАРИЯ – ФРАНЦИЯ – ИНДИЯ”

от 11.12. до 6.01.2016г.

самостоятелна изложба живопис /акварел

вернисаж на 11.12./петък/ от 17.30 ч до 20.30 ч.

Иван Додов е роден в гр. София през 1960г. Завършил е Художествена Академия в София през 1986г. със специалност “Художествено-пространствено оформление” в класа на проф. Георги Петров.

Иван Додов е един от най-талантливите и обичани български акварелисти. Талантлив, скромен и чувствен, художникът казва, че акварелът е неговата дарба, страст и живот.

Силата на неговите акварели е в умението да усети особеностите на природните сезони и да им намери съответните цветови съчетания на места мистично въвличащи ни в дълбочината на златната есен, на други, смразяващи ни в ледените сияния на хоризонта и острите силуети на голите клони и очертания на сгради. Сред тази феерия от багрено-светлинните игри на световъздушната среда изплуват загадъчно ефирни като паяжини самотните в есенния листопад изящни извивки на металните столове по кафенетата на градските тротоари или дворове, потопени в утринната мъгла кубета на църкви и зъзнещи с настъпващата зима мачти на самотни лодки в пристаните.

Така, продължител на най-доброто в акварелната живопис у нас, Иван Додов въвлича чрез рисунъка детайла като активен компонент на творбите си. Но тук не става въпрос за рисунък, който подготвя, нахвърля бъдещата картина, той работи “ад хок”, в момента бързайки да улови мимолетното в природата. Става въпрос за изваждането на определени детайли от архитектурния и природен ландшафт чрез конкретност на формите им на фона на характерните разливки на цвета, създаващи усещане за особено сфумато. Така реалност и иреалност се преплитат в едни чисто негови живописни внушения, които са най-очарователното в тази изложба.“                                 Проф. Аксиния Джурова,  2010г.