РЕТРОСПЕКТИВНА ИЗЛОЖБА на ИВАН МАНОЙЛОВ

posted in: Uncategorized | 0

РЕТРОСПЕКТИВНА ИЗЛОЖБА

   ИВАН МАНОЙЛОВ

  от 24.09 до 13.10 2015г.

Откриване на 24 септември./четвъртък/ от 18.30ч

Иван Манойлов е роден 1934г. в Лом. През 1956г. завършва Педагогически институт в Стара Загора, със специалност живопис. От 1956г. до 1991г. е учител по рисуване в Лом. Участва активно в национални и художествени изложби в София и страната. През 1982г. става член на СБХ. През декември 1999г. е избран за председател на Съюза на българските художници в Лом. Живее и работи там. Негови картини има в НХГ, галериите в Пловдив, Благоевград, Лом, Смолян, Враца, Добрич, Монтана, Австрия, Англия, Германия, Аржентина, САЩ, Израел, Япония и др.

„Иван Манойлов е майстор на портрета и композицията. Вдъхновен от класиците в българското изкуство, художникът рисува тежкият селски труд, бит и обичаи на които е свидетел в детството си. В героите му има гордост, достойнство, доброта, трудолюбие, но и жизнерадост и веселие. Красотата на природата и живописният бит и култура струят от всяка творба. Усещаме едно забавяне на скоростта на времето, сякаш сме в неговото измерение, в което не съществуват новите технологии. Любовта към земята на селските хора, мирния семеен живот и тежкият им труд напомнят от платната за живота и младостта на нашите деди.

Класическият стил и уникалната негова акварелна техника в портрета са прецизни и завладяващи. Великолепните персонажи и фигурални композиции ще останат в историята на българското изобразително изкуство. Композициите му от предишните изложби в галерията илюстрират моите думи. Да припомня : „Просякът с кучето“, „Чепкане на памук“,„Рибари“ “Циганка“, „Връщане от пазар“,“Хоро“, „Пладне“.

Великолепно изразените чувства на умора или радост ни се предават директно. Това лирично светоусещане поражда носталгия и минава през времето и вековете.“

                                                                                                                    Румяна Велинова