ТОДОР ШОПОВ „Шарен свят“

posted in: Uncategorized | 0

от 20.03  до  9.04. 2019 г.

откриване  на 20 март /сряда/ от 18.30 ч.

 

Тодор Шопов е роден в гр. Кърджали през 1956 г. Завършил е образованието си и е работил дълги години в сферата на рекламата. Имал е собствено художествено ателие, участвал е в много общи изложби с групата на художниците в града. Работил е като художник-плакатист в завод „Пневматика“, ОЦК Кърджали и в „Държавен театър Димитър Димов“ като художник – изпълнител. Живее и работи в гр. Хасково от петнадесет години.

Шареният свят на художника е българското село, което е най-близо до душата му, но също и пейзажи от далечни места, които е посетил и е бил впечатлен.  В селото, колкото и променено да е от съвременният начин на живот, винаги остават белези на традиционният бит и култура. Цветята, животните, цъфналите пролетни градини, но също манастирите, иконите, живописните стари и нови къщи са в обсега на интереса му. Невероятните скални гъби край Хасково, морският бряг, планините и езерата – всичко около нас може да бъде вдъхновение и нарисувано с любов и преклонение. Наивизма в картините провокира и ги прави по-искрени и натуралистични.

Творбите на Тодор Шопов не са претенциозни, но с искреността си подкупват зрителя и го карат да се замисли за истински  ценните неща около нас.