арх. ВЕСЕЛИН ПЕТКАНЧИН – “Горчиво!…и сладко”

posted in: Uncategorized | 0

                                                               

арх. ВЕСЕЛИН ПЕТКАНЧИН 

Горчиво!…и сладко

от 14. 10 – 3. 11.2015г.

самостоятелна изложба – живопис

откриване на 14.10./сряда/ 18.30ч.

Арх. Веселин Петканчин е роден е 8. 03. 1953 г. в София. Завършил е архитектура през 1978 г. Работил в УАГ, /сега ДАГ/ НИПИДО. От 1991 до 1995 г. е бил главен архитект на район “Лозенец”. Сега работи на свободна практика.

Завършвайки гимназия по съвет на Ваня Дечева, се насочих да кандидатствам архитектура, художник да ставам било много трудно да се пробие, конкуренцията била жестока. Малко преди приемните изпити взимах ежедневни уроци в групите на Деньо Чоканов. Той ме наричаше

царят на хвърлените сенки ”. Влязох архитектура на първо място. По време на следването имахме часове и практика по рисуване и моделиране. Аз рисувах и в свободното си време. Бях се запознал със световните худож-ници, класици, импресионисти и разбира се бях запленен и повлиян от тях.

След завършване на архитектура трябваше да се усвоява професията и рисуването отстъпи на заден план, престана, защото вече “рисувах ” сгради. Но винаги съм живеел с фона на мисълта, че отново ще преживея емоцията на рисуването с бои и цветове. По време на архитектурната ми практика, 80-те години имам много ярък спомен, свързан с Дечко Узунов. Явявахме се на комисия с проект за паметник на Съединението в Пловдив. Архитект Лозан Лозанов, скулптор Величко Минеков и моя милост, все още „ млад ” архитект и главен макетист. Дечко Узунов с неговия вид на мъдрец, член на комисията, попита кой е правил макета, и когато ме посочиха ме похвали, че имам много добро чувство към съчетаване на цветовете и много добре съм изфабрикувал умалената фигура по модела на Величко Минеков.

Одързостен подсъзнателно от „случките “, разказани дотук аз започнах да рисувам отново и след 35-годишна пауза, изпаднах в плен на старата-нова емоция … и започнах да се самообразовам. Обичам цветовете и искам да ги използвам на границата, както аз я усещам.

арх. Веселин Петканчин

В изложбата представяме пейзажи, фигурални композиции, цветя, сюрреалистични съновидения и реални ситуации.