арх. Полина Герджикова „Светлина и символ“ 24 октомври – 07 ноември

posted in: Uncategorized | 0

изложба живопис 24.10. до 7.11.

откриване на 24 октомври /вторник/ от 18.30ч.

Картините в изложбата са посветени на Светлината и  приемствеността на символите й през вековете – от неолитната култура на Великата Майка, Черноморската цивилизация 6000 г.пр.н.е., тракийската и християнската цивилизации (включително богомилството)  до съвремието.

Полина Герджикова е архитект, дизайнер и художник. Тя има 21 самостоятелни изложби-живопис в България и чужбина. Последните от тях - “СВЕТЛИНАТА – МЕТАФОРА НА ДУХА”,  посветени на Международната година на светлината на ЮНЕСКО, бяха показани в СЪВЕТА НА ЕВРОПА  в Страсбург по случай Националния празник на 3-ти март 2016 г., в галерия „Мисията” на Държавния културен институт към МВнР под патронажа на ЮНЕСКО, в БКИ Лондон 2017г.

Общата им концепция  отразява възгледа на художничката, че Светлината е извечен образ на Единното Съзнание, сътворило всичко според модерната физика – християнството и древните религии. Затова нейни знакови интерпретации присъстват в цялата история на човечеството – от археологическите артефакти и Сакралната геометрия до теориите на науката и философията.

Полина споделя: “Убедена съм, че мисията на изкуството е не само естетическата наслада, а и РЕ-ЛИГИО – което означава възстановяване на връзката между Човека и Божественото,  припомняне на съкровената ни цел Тук-Сега, на чувството на единение с другите хора,  на единение с Вселената-Светлина!”.

Картини на Полина са в частни и дипломатически колекции в Япония, САЩ, Франция, Русия, Израел, Аржентина, Австралия, Испания, Германия, Китай, Тунис, Италия, Индия, Холандия, Южна Африка и България.