ВАНЯ БУРОВА и РАЛИЦА БУРОВА „Нека ти разкажа“

posted in: Uncategorized | 0

от 4.12  до  23.12. 2019 г

откриване  на 4 декември /сряда/ от 18.30ч.

 

Софийските художнички Ваня и Ралица Бурови гостуват в галерия „ЛИК“ за първи път със своята обща изложба „Нека ти разкажа“.

Стилово различни, но емоционално близки, двете сестри ни разказват за своите светове, чувства, вълнения и мечти. Техният светоглед е нежен, чувствен, изпълнен с багри, красота и страст. Всяка от тях следва свой собствен път в изкуството, но двете се допълват чудесно.

Любовта към изкуството им е наследство от баща им – известният пловдивски художник и плакатист Рачо Буров.
Ваня Бурова е възпитаничка на Националната гимназия за сценични и екранни изкуства в Пловдив. В НХА в София завършва „Плакат и графичен дизайн“ при проф. Иван Газдов. Експериментира с техники и материали от различни видове изобразително изкуство, но напоследък работи повече живопис.

Ралица Бурова завършва специалност „Текстил“ в НХА при проф. Димо Балев, а преди това и Средно специално училище за приложни изкуства в София (също „Текстил“). Работи в областта на живописта и иконописта. Има изяви в над 13 самостоятелни и колективни изложби у нас и в чужбина. Нейни творби са притежание на частни колекционери в Холандия, Италия, Гърция, Япония, Франция, Финландия, САЩ. Има и дългогодишен преподавателски опит.

Авторката споделя: „Това бе страхотен синтез на философия, идея и лаконичност, която поех с отворени шепи. Тогава открих, че графиката ми допада изключително много.“

„Художникът е самотна, но щастлива душа, докато твори. Колко му трябва – малка идея и гледай, какво се случва в неговия необятен свят!“