ДАНИЕЛ ДИНЕВ – „Паралелности“ от 07.06. до 27.06.

posted in: Uncategorized | 0

Даниел Динев

изложба – живопис от 7. 06 до 27. 06. 2017 г

вернисаж на 7 юни /сряда/ от 18.30ч.

Втора самостоятелна изложба на Даниел Динев в галерия „ЛИК“. Съновидения които прерастват в картини наситени с цвят и послания. Реални обекти се преливат в нереално измерение, въздействат на сетивата и чувствата.

Живеем в свят, изпълнен с множество реалности, които се успоредяват в зависимост от нашето възприятие. Водещата отправна точка за създаването на новите ми картини, отново са сънищата. В творчеството ми се преливат реални обекти в такива, продукт на моето въображение, родило се в безкрайната вселена на моите сънища. Често се преплитат няколко свята, които въпреки различната си природа, създават усещане за една хармонична цялост. Тази всеобщност е облята от завесата на моето несъзнавано и е материализирана върху платната, така както си я спомням. Неслучайно, често се случва зрителите да видят нещо свое, което не е част от моя предварителен замисъл, но именно затова обожавам Изкуството – защото интерпретацията е безкрайна. Неизменен елемент от моето творчество е това усещане за вселенска отвъдност, която обаче не плаши със своите размери в тъмни тонове, а приютява с приятелския жест на красивите виолетово-сини нюанси, които ни оставя небето след дъжд, по време на изгрев или магичен залез. Усещането за сигурност е заложено в уюта на зеленеещата трева, по която стъпваме. Мъглявините, породени от тъгите в нашия живот, са приютени във вселенското сърце, а това ражда щастието в жълто от началото на всеки нов ден, към което се надявам картините да водят зрителя. Към това преливане на реално и отвъдно, земно и извънземно, природно и космическо, стихийно и хармонично се движат обектите, съставляващи моите сънни видения и описани от мен върху платната.

Изложбата ми ще се състои на 7-ми юни, ще се радвам да се осъществи за пореден път диалог между зрителите и картините ми, така че взаимно да се доизградят в тяхното съвършенство, тъй като Изкуство има там, където човек, при досега си с него, се е променил към собственото си по-добро.“ Даниел Динев

Новите му картини са нарисувани изцяло в нова авторска техника и тази техника е многослойна или „multilayer. Най-особеното в нея е, че част от пластовете са транспарентни. Понякога художникът прави повече от 20 напластявания, като включва темпера, акрил, маслен и сух пастел, акварел. Тази техника показва възможностите му в много направления. Тя открива интересни страни от творческото му амплоа. Помага му в постигането на новите неща в стилова композиционна и пластична посока, в търсенето на дълбочина и сложност на цвета.“

Дочка Кисьова-Гогова, изкуствовед

Д-р по изкуствознание и изобразителни изкуства

Живописните картини на Даниел Динев са в частни колекции както у нас, така и в чужбина – Холандия, Великобритания, Япония, Кипър, Германия и др.