ИВАННА ШМЕЛЕВА „Магията на цветята“ /графика и живопис/ – 29.06. до 01.07.

posted in: Uncategorized | 0

125 г. УНИВЕРСИТЕТСКИ БОТАНИЧЕСКИ ГРАДИНИ

„Магията на Цветята“

откриване 29. 06. /четвъртък/ от 18.30ч.

В изложбата е представена серия от графични и живописни творби, в които художничката създава стилизирани форми на цветя и растения. В произведенията си, авторът с ярки цветове и изразителни линии по свой собствен начин, изразява красотата на невероятния свят на цветята. Художничката черпи вдъхновението си от честите разходки в ботаническата градина, съзерцавайки уникалните колекции и претворявайки ги в множество скици.
В изложбата „Магията на Цветята“, има повече от 40 творби, създадени от автора в различни периоди от творчеството й.

Иванна Шмелева по образование е архитект-дизайнер, завършила е Руско-Славянския Университет в гр.Бишкек. Авторката е участник в различни конкурси и изложби. Носител на награда от Съюза на дизайнерите в Русия за най-добра архитектурна графика.

През 2014 г. в Националния музей на изобразителното изкуство в гр.Бишкек, Киргизстан бе проведена авторска самостоятелна изложба „Цветята на България“, на която бяха представени картини с изображения на архитектурни паметници от България, а също така и стилизирани форми на цветя и растения. Изложбата бе вдъхновена и създадена след посещението на авторката в България и се проведе със съдействието на българското общество „Възраждане“ и представителството на ЮНЕСКО в гр.Бишкек.

През 2015 г. в Деня на славянската писменост и култура в Националния музей на Казахстан в гр. Астана, бе проведена изложбата „Страната България“ на която бяха показани графики на авторката. Изложбата бе организирана от Министерството на културата на Казахстан и Българското посолство в Казахстан.

В Руският културно-информационен център в София през 2016 година, се състоя самостоятелна изложба на авторката, «Петербургски етюди».

По повод 125 годишнината си, ръководството на Университетски ботанически градини и галерия «ЛИК» канят на изложбата на Иванна Шмелева всички почитатели на цветята.