ИВАН МАНОЙЛОВ – акварел – 8 юни до 28 юни

posted in: Uncategorized | 0

Откриване на 8 юни /сряда/ от 18.30ч

Иван Манойлов е роден 1934г. в Лом. През 1956г. завършва Педагогически институт в Стара Загора, със специалност живопис. От 1956г. до 1991г. е учител по рисуване в Лом. Участва активно в национални и художествени изложби в София, страната и чужбина. През 1982г. става член на СБХ. През декември 1999г. е избран за председател на Съюза на българските художници в Лом. Живее и работи там. Негови картини има в НХГ, галериите в Пловдив,Враца, Благоевград, Лом, Смолян, Добрич, Монтана, Австрия, Англия, Германия, Аржентина, САЩ, Израел, Япония.

Акварелът е поезия“ – Иван Манойлов

„Иван Манойлов е майстор на портрета и композицията. Вдъхновен от класиците в българското изкуство, художникът рисува тежкият селски труд, бит и обичаи на които е свидетел в детството си. В героите му има гордост, достойнство, доброта, трудолюбие, но и жизнерадост и веселие. Красотата на природата и живописният български селски бит и култура струят от всяка творба. Усещаме едно забавяне на скоростта на времето, сякаш сме в неговото измерение, в което не съществуват новите технологии. Любовта към земята на селските хора, мирният семеен живот и тежкият им труд напомнят за живота и младостта на нашите деди.

Класическият стил и неговата акварелна техника в портрета са прецизни и завладяващи. Великолепните персона-жи и фигурални композиции ще останат в историята на българското изобразително изкуство.

В настоящата изложба показваме 36 акварелни творби. Представяме акварелни портрети, фигурални композиции, натюрморти и битови сцени.

Великолепно изразените чувства в творбите се предават директно на зрителя. Това лирично светоусещане поражда носталгия и минава през времето и вековете.“

Румяна Велинова

Изложбата ще бъде открита от изкуствоведа Ирина Аврамова.