ПЛАМЕН БОНЕВ отот 28. 04 до 18.05.

posted in: Uncategorized | 0

Самостоятелна изложба – живопис

от 28. 04  до  18.05.

откриване  на 28 април /сряда/ от 18.30ч.

 

Роден 1954 г. в София. Завършил Худ. академия София през 1979 г. Участник в над 150 общи изложби. Автор на повече от 30 самост. изложби. Сценограф на кукления театър в Благоевград  20 г. Над 10 награди за живопис и 3 за сценография. От 2000г. до 2016г. преподава живопис в Лятна академия Люксембург. Негови работи има в НХГ, почти всички галерии в страната, Пушкинския музей в Русия, кметството в Дюделанж /Люксембург/, замъка Решел, галерията на гр. Олщин /Полша/, банки в България, Германия и др. Картини в частни колекции в България, Швейцария, Полша, Русия, Германия, Люксембург, Италия, Уругвай, Франция, Белгия, Румъния, Гърция, Северна Македония. Работи и живее в Благоевград.

Пламен Бонев е богонадарен художник. Като живописец е белязан от майсторство, което е път към сърцата на почитателите му. Той е художник  естет. Разсъждавайки върху същината на художествената творба, знаменитият Бешков споделя: „Няма истина в изкуството извън творческата преживелица. Аз се изправям пред картината, като пред сюжет. Аз се изправям пред автора и беседвам с него.

Именно споделеното от големият творец, е път към изкуството на Пламен Бонев. Създаденото от него са знаци на пътя към авангардното. То е послание към бъдещето. И не без основание, художник, който притежава талант, носи у себе си богатството на идеи, които въплътява в живописните платна.

Бонев ни напомня, че изкуството не е копиране на нещата, а създаване на една нова естетика.

Платната му носят отпечатъка на утвърден майстор на колорита. Изкуството му е далеч от баналните факти. То е самобитно и е благоговение пред олтара на живота.