РОМАН ГУМАНЮК – „Машината на времето и шахматният крал“

posted in: Uncategorized | 0

Коледна фентъзи-изложба 

организирана от интегрален клуб за фантастика, евристика и прогностика „ИВАН ЕФРЕМОВ“

МАШИНАТА НА ВРЕМЕТО И ШАХМАТНИЯТ КРАЛ“

откриване на 21.12. /сряда/ от 18.30ч.

На 21 септември тази година, светът чества 150-годишнината от рождението на най-големия писател на научна фантастика на всички времена и народи – Хърбърт Уелс. Софийският клуб за фантастика и прогностика „Иван Ефремов“ проведе по този повод специална среща в рамките на националния конвент „Булгакон“. Изложбата на художника Роман Гуманюк  Машината на времето и шахматният крал„, която е посветена на творчеството на Хърбърт Уелс, става логично продължение на нашата инициатива и със сигурност ще бъде прекрасен коледен подарък за всички ценители на фантастиката и творчеството на великия писател в София.

В изложбата на зрителя е представен необичаен подход от автора към темата. Художникът е комбинирал в една експозиция творбите си по мотивите на произведенията на Хърбърт Уелс и картини от неговата  “ Шахматна серия“. Резултатът е една много интересна и зрелищна комбинация, в която на коварните марсианци се противопоставят шахматните фигури, които се превръщат в оживелите герои на сражението. Войната на световете на Уелс се прехвърля на шахматното поле. Само благодарение на Уелсовата „Машина на времето“, в решителната битка участват гордият крал и неговият благороден рицар от Средновековието, древният воин от антични времена и войниците от началото на 20-ти век.

Роман Гуманюк е роден в 1985 година. Той е професионален художник. До момента има 26 самостоятелни изложби. Творбите му са представени в музеите и галериите на Украйна, Беларус, Казахстан, Киргизстан, България, Франция, САЩ, Италия. Авторът е участник на VI Биенале на съвременното изкуство във Флоренция. Неговият персонален изложбен проект «Светлините на Припят или Сенките на Чернобил» е широко известен на публиката. Проектът е създаден от автора след посещението си на «Зоната на Отчуждение» в Чернобилската атомна електроцентрала в 2012 г. и е бил представен в 5 държави, включително в България.

Художникът работи в различни жанрове и техники. Частни колекционери и ценители на изобразителното изкуство от различни държави по света притежават негови творби в своите колекции.